latorosle.pl

Blog tematyczny o rodzinie, domie, ogrodzie i kuchni.

Kuchnia

Wyposażenie profesjonalnej kuchni – regały gastronomiczne

Wyposażenie profesjonalnej kuchni – regały gastronomiczne

Nie tylko sprzęt gastronomiczny wykorzystywany w kuchni profesjonalnej powinien wyróżniać się trwałością i wysoką jakością. Również umeblowanie kuchenne, takie jak chociażby regały gastronomiczne, musi być odpowiednio przystosowane do trudnych warunków panujących w lokalach o takim charakterze. Czym zatem wyróżniają się takie regały i jakie ich rodzaje są dostępne w sprzedaży?

Dlaczego w kuchni profesjonalnej konieczne jest używanie regałów gastronomicznych?

Praca w profesjonalnym lokalu gastronomicznym z całą pewnością nie należy do najłatwiejszych. W takiej kuchni panują bowiem trudne warunki – na przykład związane z wysokim temperaturami. Standardowe umeblowanie, w takim wypadku, dość szybko ulegałoby uszkodzeniom. 

Nowoczesne regały gastronomiczne, dostępne w takich sklepach, jak https://sklep.technica.pl/regaly-dla-gastronomii, to wyposażenie o wzmocnionej konstrukcji, które może być wykorzystywane zarówno w pomieszczeniach kuchennych, jak i magazynowych oraz chłodniczych.

Kolejną istotną cechą regałów gastronomicznych do użytku profesjonalnego jest także wysoka odporność na obciążenia mechaniczne. W większości lokali gastronomicznych przechowywane są duże ilości składników, naczyń czy sprzętów kuchennych, które nierzadko zwyczajnie sporo ważą. Zwykłe, dostępne w sklepach meblowych regały czy szafy nie byłyby w stanie, na dłuższą metę, utrzymać takiego ciężaru. W takich właśnie przypadkach sprawdzają się tytułowe meble gastronomiczne, które wyróżniają się prostą oraz przy tym całkiem lekką konstrukcją, idącą w parze z solidnością i wytrzymałością. 

W czym pomóc mogą regały dla gastronomii?

Regały gastronomiczne to umeblowanie kuchenne, które jest przystosowane do utrzymania większych ciężarów i zachowania swojej funkcjonalności w różnych warunkach termicznych. Nie można jednak umniejszać ich podstawowej roli – czyli ułatwiania zachowania porządku w lokalu gastronomicznym.

Umeblowanie tego rodzaju oferowane jest w wielu rozmiarach i konfiguracjach, dzięki czemu można dostosować je zarówno do potrzeb większych pomieszczeń, jak i tych niewielkich kuchni. Dobrze rozplanowane ustawienie regałów gastronomicznych pozwala na rozlokowanie całego sprzętu, naczyń i dodatków w taki sposób, by potrzebne przedmioty były zawsze pod ręką.

Z jakich materiałów produkowane są regały gastronomiczne?

Funkcjonalność i trwałość regałów gastronomicznych do profesjonalnego użytku wynika, przede wszystkim, z materiałów, których używa się do ich produkcji. 

Do tych najpopularniejszych wariantów, o wyjątkowej trwałości, a do tego także odporności na różnorodne czynniki zewnętrzne należą regały gastronomiczne ze stali nierdzewnej. Surowiec ten jest powszechnie stosowany w gastronomii do produkcji naczyń czy urządzeń profesjonalnych. Zaletą stali nierdzewnej jest bowiem nie tylko odporność na występowanie korozji, ale i na wszelkiego typu uszkodzenia mechaniczne (zarysowania, pęknięcia). Dobrze znosi także wysokie oraz niskie temperatury.

Regały gastronomiczne są oferowane w wielu wariantach, często modułowych, które bez większego trudu można dopasować do potrzeb lokalu i jego wielkości. W sprzedaży znaleźć można ponadto szereg akcesoriów uzupełniających (na przykład kółka regałowe), dzięki którym łatwo spersonalizować można całe wyposażenie. 

Artykuł sponsorowany

Udostępnij