Zrób ciasto Trzech Króli na nadchodzące Święto

Ciasto Trzech Króli. Wiedzieliście, że istnieje ciasto o takiej nazwie? Ja nie.  Dopiero w zeszłym roku w jakiejś książce kucharskiej wpadł mi w oczy. Postanowiłam zrobić w tym roku na Święto. To doskonały pomysł, żeby ten dzień (no i długi weekend) uczcić nie tylko orszakiem Trzech Króli (zachęcam), ale i ciastem.

Potrzebne składniki:

  • Ciasto: około 500 g przesianej mąki pszennej
  • szklanka letniego mleka
  • 1/3 szkl. ciepłego oleju
  • 1 jajko + 3 żółtka
  • 4 dkg. drożdży
  • 1 łyżka cukru brązowego

Nadzienie:

  • 3 łyżki dobrego ciemnego kakao
  • 3- 4 łyżki cukru brązowego
  • 40 g twardego masła
  • migdały

Sposób przygotowania:

Ciasto lubi być dopieszczane. Jest czasochłonne.

Najpierw rozczyn:

Ciepłe mleko, łyżka cukru i drożdże. Kiedy ciasto zacznie pracować, dosypać pół szkl mąki i jajka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Następnie dodać przesianą mąkę i ciepły olej. Wymieszać i 10 minut zagniatać. Odstawić na 40 min do wyrośnięcia. Rozwałkować na duży placek. Posypać kakao, cukrem, tartymi migdałami i tartym na wiórki masłem.  Zwinąć w roladę, następnie w okrąg, przełożyć do tortownicy. Znów odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Następnie posmarować białkiem i piec. Tak ze 35 min/180 st.

ciasto Trzech Króli rozczynciasto Trzech Króli nadzienieciasto Trzech Króli nadzienieciasto Trzech Króli roladaciasto Trzech Króli rolada

A teraz ta smutniejsza sprawa. Ciasto jest czasochłonne a smak… za ilość roboty nieadekwatny do nakładów. Znam dużo szybsze i dużo smaczniejsze ciasta. To smakuje jak drożdżówka nadziewana kakao. Ale tak raz w życiu – można zrobić. Bez rewelacji.

ciasto Trzech Króli

Ps. Czytam sobie teraz archiwalne numery Gościa Niedzielnego w tym bardzo dobry tekst o tym, że slogan marketingowy magiczne święta odnosi się głównie do strefy konsumpcji. Tymczasem „magiczni” w świętach byli Trzej Królowie (Magowie) 😉 Pogański świat podąża do Betlejem i oddaje pokłon Bogu. Polecam GN 5 stycznia 2014.

 

  • http://wilczkowyswiat.pl Wilczkowy Świat

    Nigdy nie słyszałam o takim cieście. Spróbuję zrobić :)

    • Joanna Gliniecka

      Zrób. Warto mieć w domu ciacho na Święto

  • Żyć nie umierać

    Naprawdę nowości dowiaduję się tu u Ciebie. Ale człek uczy się całe życie :) No i dzięki za szczerą opinię :)

    • Joanna Gliniecka

      Cieszę się. 😉

  • http://www.katarzynagrzebyk.pl/ Katarzyna Grzebyk

    Pierwszy raz słyszę o takim cieście, niestety – drożdżowych nie robię, bo jakoś mi się nie udają:-(

    • Joanna Gliniecka

      Wszystko zależy od piekarnika:) Mój działa bez zarzutu.
      A ciasta drożdzowe robię w szklanych miskach, by ładnie rosły zamykam okna w pomieszczeniu i pod spód miski wstawiam inną, z wrzątkiem. Wierzch przykrywam ściereczką. Wpadki z ciastami mi się zdarzały (nawet w tym tygodniu wywaliłam jeden przepis), ale drożdżowe akurat narazie nie stanowią dla mnie problemu.

      • http://www.katarzynagrzebyk.pl/ Katarzyna Grzebyk

        To jest jakaś rada:-) ta miska z wrzątkiem. Tego nie próbowałam. Teraz narobiłaś mi smaku, bo bardzo lubię ciasta drożdżowe.

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better