Zasmakuj w Tradicampie

Trwają zapisy na Tradicamp, spotkanie miłośników liturgii trydenckiej. Byliśmy tam w zeszłym roku. Dziś jednak nie będzie nic dla ducha, a … dla ciała. Podaję przepis na smak Kany Rzędkowickiej, nazwijmy to uroczystego zakończenia Tradicampu.

Danie jest proste w wykonaniu i łatwe do odtworzenia pod chmurką w kociołku lub w domu w brytfannie. Do tego – tanie. Robiliśmy je w kociołku nad ogniskiem na działce przyjaciół moich rodziców. Przyznam się, że i zimą, przynajmniej ze 2x gościło na naszym stole. Smakuje wybornie i niestety- nie jest fit. Prażonki – śląskie danie regionalne. Wiem, że w niektórych domach to obowiązkowe sobotnie danie obiadowe.

Potrzebujemy:

Kiełbasa

boczek

Kapusta (liście)

Ziemniaki

Buraki

Marchew

Smalec

Ziele angielskie, sól, pieprz, listek laurowy

Smalcem smarujemy grubo naczynie, układamy na bokach liście kapusty.  Ziemniaki, buraki, marchew i kiełbasę kroimy w krążki, dorzucamy paski boczku. Wszystko układamy warstwowo, zaczynając od kapusty. Przyprawiamy i zapiekamy do miękkości … w ognisku lub piekarniku. Smacznego!

ps. tych, którzy nie wiedzą, jak jest na Tradicampie odsyłam tu. Zapisy na oficjalnej stronie tu.prażonkiśląskie danie regionalneprażonkiprażonkismaki jury krakowsko-częstochowskiejsmaki jury krakowsko-częstochowskiejsmaki tradicampusmaki tradicampu

 

  • Żyć nie umierać

    A wiesz, że mój mężu robi coś podobnego, ale on to nazywa Biwakowy kociołek. Bo dajemy do tego wszystko co mamy w lodówce i szczelnie zamykamy garnek i wtedy jakiś czas nad ogniskiem się to robi. Pyyyyyycha!

    • Joanna Gliniecka

      jedzenie w plenerze najlepsze! My podwórka nie mamy, ale np. w ten weekend serwowałam na plaży udka z kurczaka z termosu – garnka:)

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better