Kuchnia na Wielki Post

Wielki Post w dawnych latach był czasem, gdy ludzie zmieniali dietę. Jedli zdecydowanie skromniej i rezygnowali z wielu rzeczy ( czy to mięso, czy muzyka). Dziś to wszystko jakoś się rozmyło, dlatego poprosiłam znajome blogerki o przygotowanie skromnych dań, które można przygotować w Wielkim Poście. Takie bez szaleństw, fajerwerków, potrawy, które każda z nas może zrobić.

Agnieszka z bloga Wilczkowy świat i Ula z bloga Kobieta i pasja przysłały mi przepisy, które uważam za bardzo udane. Jeden dla wielbicieli nowoczesnej kuchni, druga dla tradycjonalistów.

Na początek danie Agnieszki, zaproponowała coś, co zrobię chyba dziś na obiad. kuchnia na wielki post

Kluseczki szpinakowe (bez mleka, bez białka jaja)

Kluseczki szpinakowe są świetnym pomysłem na obiad dla dzieci i do zrobienia razem z dziećmi. Część kluseczków można zrobić w kształcie kokardek, część jako długie lub krótkie „ogonki”, cześć można pokroić i podać w kształcie klasycznych kopytek. Moim dzieciom najbardziej smakowały ogonki ☺ Zielony kolor dodatkowo uatrakcyjni danie, a szpinak wiadomo, że jest bardzo zdrowy a  niekoniecznie lubiany. Kluseczki można podawać polane masłem, z podsmażoną cebulką lub sosem pieczarkowym.

 

800 g. ziemniaków

200 g. szpinaku mrożonego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 żółtko

Mąka pszenna

Szczypta soli

 

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i przetrzeć przez praskę. Szpinak rozmrozić i jak najdrobniej zblendować – kluseczki będą równomiernie zielone i nie będą miały w sobie zielonych włókien.

Ziemniaki przestudzone, ale nie zimne przełożyć na stolnicę. Dodać do nich zblendowany szpinak, żółtko, mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli. Całość wymieszać. Do ciasta dosypywać mąki pszennej tyle, ile potrzeba by zagnieść gładkie ciasto.

Gotowe ciasto wyrabiać przez chwilę, aby było elastyczne, w razie potrzeby podsypywać mąką. Formować z niego kluseczki w dowolnym kształcie.

Kluseczki wrzucać do osolonej wrzącej wody i gotować kilka minut. Ugotowane przekładać na talerz.

 

*kokardki robimy wycinając kołeczka i ściskając kółko w środku

*ogonki turlamy po stolnicy, odrywając po kawałku ciasta

 

Ula spowodowała, że już czekam na grzybobranie… a że poczekać muszę, to zanurkuję w swoich zeszłorocznych zapasach. dania na wielki post

Postna zupa z dodatkiem suszonych grzybów

 

Składniki:

2 litry wody

3 liście laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

sól

pieprz

3 marchewki

pietruszka

seler

600 g ziemniaków

garść suszonych grzybów

1 łyżka majeranku

oliwa z oliwek lub olej lniany

na zacierki (opcjonalnie):

pół szklanki mąki

małe jajko

sól

 

Zagotować wodę. Dodać sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie.

W międzyczasie obrać warzywa. Marchewki pokroić na plasterki, a suszone grzyby drobno posiekać. Do wrzącej wody wrzucić włoszczyznę razem z grzybami. Gotować 30 min.

Ziemniaki pokroić na kawałki, dodać do zupy i gotować jeszcze 20 min.

Do zupy można jeszcze dodać zacierki. Mąkę zagnieść razem z jajkiem i szczyptą soli, a następnie formować małe kluseczki. Wrzucić do zupy 3 min przed końcem gotowania.

Na koniec doprawić zupę majerankiem.

Podawać skropioną oliwą z oliwek lub olejem lnianym.

 

Dziękuję Wam dziewczyny za te dania!

  • http://wilczkowyswiat.pl Agnieszka -Wilczkowy Świat

    Jak znajdę w szafce suszone grzyby to niedługo zrobię tę zupkę, z kluseczkami. Bardzo mi się podoba :)

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better