Czy Brownie wyprze muffinki?

Zaczyna się sezon przedświątecznych spotkań. Wigilie na słodko w pracy, szkole i przedszkolu, spotkania opłatkowe we wspólnotach. Jedzonko! No właśnie. Coś trzeba przygotować. Zachęcam do Brownie. Szybkie ciasto, którego nie zepsujesz.

Brownie to doskonały pomysł, zwłaszcza, że zaczęła się moda na to ciasto. Jego główną zaletą jest w zasadzie to, że jest niewielkie, płaskie i smaczne. Stanowi alternatywę dla ogromnych kawałów (oczywiście pysznych) ciast i jest konkurencją dla muffinek. Robi się je naprawdę szybko i prosto, ze składników, które prawdopodobnie masz pod ręką. Nie ma możliwości, że się nie uda. Można je dowolnie udekorować lub posypać cukrem pudrem. Same plusy.

Brownie ze zdjęcia robiłam z przepisu z książki Delecty i Bacallandu. Wyszło smaczne i puszyste.IMG_2783IMG_3208

 

Mam też przepis ciekawszy moim zdaniem (wybaczcie brak zdjęć) na brownie, więc się dzielę. Jest bardziej zbite i bardziej czekoladowe, chyba dlatego, że proporcjonalnie jest w nim mniej masła i jajek;) W tajemnicy Wam powiem, że ten przepis może być też doskonałym spodem do ciast na zimno z bitą śmietaną, mascarpone, owocami. Ja się przymierzam do zrobienia choinek z „wyciskaną” masą śmietanową na kształt łańcucha i świątecznymi m&msami. Ktoś się przyłączy?

Przepis na brownie:

2 tabliczki gorzkiej czekolady

125 g masła

60 g mielonych migdałów bez skórek

2 płaskie łyżeczki mąki

2 jajka

Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, podgrzać i roztopić. Migdały wymieszać z mąką. Wymieszane jajka dodać do przestudzonej masy czekoladowej. Dodać mąkę, migdały i wymieszać. Piec 20 min/180 st.

Przepis jest na małą tortownicę, więc do prostokątnej blachy trzeba zwiększyć proporcje.

Prawda, że proste?

 

  • http://www.kogelmogell.blogspot.co.uk Kogelmogell

    Widziałam kiedyś na zdjęciu u koleżanki i bardzo mnie zaintrygowało. Zawsze sądziłam (anie sprawdzałam), że jest raczej skomplikowane 😛 a tu proszę, takie łatwiutkie i składniki takie, co raczej ma się w domu.
    Na pewno spróbuję :)

    • Joanna Gliniecka

      Próbuj, wyjdzie na pewno 😉 ja obiecałam mężowi też jutro. Rano robię 😉

  • tygrysimy

    U nas królują właśnie muffinki, aktualnie owsiane. Ale chętnie spróbuję ciasta, o którym piszesz. Pytanie natury technicznej – w jaki sposób pozbawiasz migdały skórek?

    • Joanna Gliniecka

      Nie jestem eko – moczę krótko we wrzątku. By być eko i pozbyć się naturalnych toksyn należałoby wymoczyć je tak z dobę… Pisałam o tym w Składzie Dobrych Wartości: http://skladowa.net/wiem-co-i-jak-jem/

      • http://tygrysmamatuitatatu.blogspot.com/ tygrysimy

        Dziękuję. Powiem szczerze, że nigdy tego nie robiłam. Czas spróbować :)

  • http://www.kosmeo-logy.blogspot.com/ Kosmeonautka

    Muffinki to wypiek którego fenomenu nigdy nie rozumiałam, za to brownie ubóstwiam!

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better