Zasmakuj się w Adwencie – piernik adwentowy i pycha herbatka

Kiedy wszyscy zaczynają piec pierniczki, wszak grudzień to miesiąc pierniczkowy, mam dla Was przedświąteczną propozycję na super herbatkę i do tego piernik adwentowy. Zasmakuj się w Adwencie!

Nie tak dawno dostałam wręcz walizkę książek, gazet i artykułów z przepisami. Jako domorosły maniak gotowania, zabrałam się do lektury. Śród tysiąca sałatek i receptur na mięsa znalazłam przepis na piernik adwentowy.

Niestety nie wiem, z jakiej pochodzi gazety, ani gdzie taki piernik można najczęściej zjeść. W sumie nic o nim nie wiem, a szkoda. Nazwa jednak zadziałała na mnie jak magnes i przy okazji weekendowej wizyty rodziców poczęstowałam  ich tym wypiekiem. Kto wie, może ktoś z Was dostanie go na którymś z kiermaszów adwentowych?Jarmark Świąteczny Gdańsk

Od razu zaznaczam, że przepis minimalnie zmodyfikowałam. U mnie śliwki nie są maczane w rumie, a w herbacie typu grzaniec. Po pierwsze rumu nie posiadam, po drugie jestem w KWC, po trzecie karmię piersią noworodka, po czwarte ciasto miały jeść też dzieci kierowcy. piernik adwentowy

Składniki:

50 dag śliwek suszonych bez pestek (moczonych pół godz. pod przykryciem w szklance rumu lub herbacie-typu grzaniec)

40 dag mąki

25 dag miodu

8 dag migdałów bez skórki

5 dag pistacji

15 dag cukru pudru

¼ szkl mleka

1 duże jajko

1 i ½ łyżki masła lub margaryny

1 torebka przyprawy do piernika

1 łyżka kakao

1 łyżka sody oczyszczonej

2 łyżeczki cynamonu

Szczypta tartych goździków i gałki muszkatołowej

Do miski wsypać mąkę i przyprawę do pierników, cynamon, goździki i gałkę muszkatałową. Dodać sodę rozpuszczoną w mleku, miód, mleko i masło. Zagnieść wszystko, a potem ciasto podzielić na połowę. Jedną część rozwałkować, przełożyć do tortownicy.

Posiekać śliwki, migdały i pistacje, ułożyć na cieście. Rozwałkować drugą porcję ciasta i przykryć nią bakalie. Piec 40 min/175 st.

Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i polać nim wierzch ciasta.

Piernik podałam z herbatką pełną owoców:

- kilka plastrów cytryny i pomarańczy

- kilka plastrów jabłka

- kilka plastrów brzoskwiń lub kaki

- maliny lub borówki

- herbata i oczywiście cukier

Kilka dni później dodawałam też do tej herbaty cynamon i goździki, wolę jednak bez.

Pycha!

Ps. Pamiętacie zeszłoroczny przepis na deser pierniczkowy? Już nie mogę się go doczekać!

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better